Δρ Χάρης Κοντός

Ιδρυτής – Διευθυντής Genomedica

Ο Δρ Χάρης Κοντός σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών όπου αποφοίτησε το 1993. Την ίδια χρονιά, αφού κέρδισε ακαδημαϊκή κρατική υποτροφία, ξεκίνησε τις διδακτορικές του σπουδές στον Τομέα Ιολογίας, Τμήμα Παθολογίας, Πανεπιστήμιο του Cambridge, στην Αγγλία . Εκεί, στο εργαστήριο του καθηγητή Ian Brierley, μελέτησε τον μηχανισμό της ριβοσωμικής αναπλαισίωσης, έναν μηχανισμό ρύθμισης της γονιδιακής έκφρασης που χρησιμοποιείται από πολλούς ιούς RNA, συμπεριλαμβανομένων ρετροϊών όπως ο HIV και κορωνοϊών όπως οι SARS CoV και CoV-2, αλλά και προκαρυωτικά και ευκαρυωτικά γονίδια.

Κατά τη διάρκεια του διδακτορικού του ο Δρ. Κοντός ήταν μέλος του επιστημονικού συλλόγου γνωστού ως «Ο Όμιλος RNA», ο οποίος περιελάμβανε επιφανείς επιστήμονες όπως τον βραβευμένο με Νόμπελ Sir Aaron Klug, μεταξύ άλλων. Ενώ γράφει ακόμη τη διδακτορική του διατριβή, ο Δρ Κοντός κέρδισε μεταδιδακτορική θέση στο διάσημο εργαστήριο μοριακής βιολογίας MRC-LMB στο Cambridge, το οποίο εκείνη την εποχή είχε έξι Νομπελίστες επιστήμονες ενεργούς σε διάφορα ερευνητικά προγράμματα. Εκεί, στο εργαστήριο του Δρ Jon Karn, μελέτησε την αλληλεπίδραση Tat-Tar στο γονιδίωμα του HIV-1, το οποίο ενισχύει σημαντικά την ιϊκή γονιδιακή έκφραση.

Ωστόσο, λόγω της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στη χώρα καταγωγής του, την Ελλάδα, η πρώτη μεταδιδακτορική του θέση έπρεπε να διακοπεί σε μόλις 16 μήνες. Μετά τη στρατιωτική του θητεία, ο Δρ Κοντός συνέχισε τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση στις ΗΠΑ και στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Εκεί, στο εργαστήριο του καθηγητή Wayne Marasco στο Τμήμα Ανοσολογίας και Ιολογίας του Καρκίνου στο Ινστιτούτο Καρκίνου Dana-Farber, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και τον έλεγχο μιας από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες ανθρώπινων ανασυνδυασμένων αντισωμάτων μονής αλυσίδας στον κόσμο εκείνη την εποχή, η οποία εξακολουθεί να χρησιμοποιείται και σήμερα για την ανακάλυψη αντισωμάτων έναντι μοριακών στόχων με κλινική σημασία.

Μετά τη μεταδιδακτορική του εκπαίδευση, ο Δρ. Κοντός επέστρεψε στη χώρα του, όπου είχε καθοριστικό ρόλο στη δημιουργία αρκετών επιτυχημένων εργαστηρίων διαγνωστικής γενετικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο και πρωτοστάτησε επιτυχώς στην πρώιμη χρήση νέων μοριακών τεχνολογιών, όπως το aCGH και NGS, σε γενετικές διαγνωστικές διαδικασίες. Καθ ‘όλη τη διάρκεια της καριέρας του, ο Δρ. Κοντός μπόρεσε να προσελκύσει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση για την έρευνα και την επιχειρηματική του προσπάθεια και η έρευνά του έχει εμφανιστεί σε διάσημα επιστημονικά περιοδικά όπως το “Nature Biotechnology”, “Molecular and Cellular Biology” και “Journal of Molecular Biology” μεταξύ άλλων.

NEWSLETTER!

Εγγραφή στο newsletter