Ογκολογία

Στην GENOMEDICA διενεργούνται όλα τα μοριακά τεστ για την Ογκολογία, τα οποία καλύπτονται από τους ασφαλιστικούς φορείς και τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης διενεργούνται ιδιωτικά και άλλες, μη καλυπτόμενες από τον ΕΟΠΥΥ εξετάσεις, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα γιατρό και τον ασθενή.

header-image_ogkologia

Οι εξετάσεις του εργαστηρίου αφορούν σε έλεγχο μεταλλαγών γονιδίων, χρωμοσωμάτων και των σχετιζόμενων συνδρόμων τόσο σε κληρονομικούς όσο και σε σποραδικούς καρκίνους, όπως: Καρκίνος Μαστού, Ωοθηκών και Γυναικολογικός καρκίνος, Παχέος Εντέρου και Οργάνων του Γαστρεντερικού συστήματος, Καρκίνος Πνεύμονα, Καρκίνος Εγκεφάλου, κ. ά.

Ενδεικτικά, γονίδια που ελέγχονται είναι: KRAS, NRAS, EGFR, BRAF, c-KIT, ALK, DPD, PDGFRA, PIK3CA, BRCA1, BRCA2, NTRK, p53, κ.ά.

Επίσης μπορούν να ελεγχθούν και ομάδες γονιδίων τα οποία σχετίζονται με συγκεκριμένα γενετικά καρκινικά σύνδρομα όπως:

Κληρονομούμενος Καρκίνος Μαστού και Ωοθηκών (HBOC)

Εκτός από μαστό και ωοθήκη επηρεάζει προστάτη, πάγκρεας, δέρμα

Σύνδρομο HNPCC (Lynch)

Κληρονομικός καρκίνος του παχέος εντέρου που μπορεί να εμπλέκει και στομάχι, πάγκρεας, προστάτη, νεφρό κ.ά. Ασθενείς με σύνδρομο Lynch έχουν ρίσκο 40 – 60% για καρκίνο ενδομητρίου και αυξημένο κίνδυνο για καρκίνο ωοθηκών. 2-5% των περιπτώσεων είναι Lynch

Σύνδρομο Cowden

Καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι με εμπλεκόμενα όργανα: μαστό, θυρεοειδή, ενδομήτριο, ωοθήκη και πεπτικό. Ο κίνδυνος για καρκίνο μαστού φτάνει το 85%

Σύνδρομο Li-Fraumeni

Εκδήλωση καρκίνου πολύ πιθανή (~90%) σε πολύ νεαρή ηλικία. Σάρκωμα μαλακών μορίων, οστεοσάρκωμα, μαστό, εγκέφαλο, πνεύμονα, λάρυγγα, επινεφρίδια, κ.ά.

Σύνδρομο Peutz Jegher

Πολύποδες και καρκίνος γαστρεντερικού, μήτρα, ωοθήκη και όρχεις

Ataxia-telangiectasia

Μεταλαγές στο γονίδιο ATM σε ετεροζυγωτία αυξάνουν την πιθανότητα καρκίνου μαστού και παγκρέατος.

NEWSLETTER!

Εγγραφή στο newsletter