COVID-19

covid banner

Ο νέος κορωνοϊός-2019 ονομάζεται τώρα SARS-CoV-2, ενώ η ασθένεια που προκαλεί ονομάζεται COVID-19.

Σύμφωνα με τα τελευταία επιστημονικά δεδομένα:

  • Η μετάδοση θεωρείται ότι γίνεται κυρίως μέσω του αναπνευστικού με σταγονίδια από το φτέρνισμα, το βήχα ή την εκπνοή. Επίσης μπορεί να γίνει και μέσω των βλεννογόνων
    του προσώπου (μάτια, μύτη, στόμα) με επαφή.
  • Τα κύρια συμπτώματα της νόσου μπορεί να συμπεριλαμβάνουν πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, αρθραλγίες, μυαλγίες, καταβολή και δυσκολία στην αναπνοή.
  • Ένα περιστατικό θεωρείται περισσότερο μεταδοτικό όταν εμφανίζει συμπτώματα, αλλά θα μπορούσε να είναι μεταδοτικό και στην ασυμπτωματική φάση.
  • Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν ήπια νόσο. Σε περίπτωση βαρύτερης νόσησης, ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει σοβαρή πνευμονία και να χρειαστεί νοσηλεία σε νοσοκομείο.
  • Ζευγάρια με ηθικούς/θρησκευτικούς ενδοιασμούς ως προς το  ενδεχόμενο διακοπής της κύησης σε περίπτωση που το έμβρυο νοσεί.
  • Τα άτομα που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου (π.χ. ηλικιωμένοι, καρδιοπαθείς, άτομα με σακχαρώδη διαβήτη) είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρή νόσο.

ΜΕΘΟΔΟΛΟΓΙΑ

Η εξέταση για την ανίχνευση του νέου κωρονοϊού ο οποίος προκαλεί την ασθένεια COVID-19 έχει σχεδιαστεί για την in vitro ποσοτικοποίηση των γονιδιωμάτων SARS-CoV-2, με τη μέθοδο της ποσοτικής real-time PCR. Οι εκκινητές και ο ανιχνευτής έχουν σχεδιαστεί ώστε να έχουν 100% ομολογία με τις αλληλουχίες του ιϊκού γονιδιώματος που είναι διαθέσιμες στη βάση δεδομένων GISAID. Η εξέταση αυτή στοχεύει το γονίδιο της πολυμεράσης του ιού, RdRp, το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί και στο παρελθόν στην ταυτοποίηση του κορονοϊού SARS. Η ευαισθησία της μεθόδου και η ειδικότητα του αντιδραστηρίου επιτρέπουν την ανίχνευση λιγότερων από 100 ιϊκών σωματιδίων.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΛΗΨΗΣ ΔΕΙΓΜΑΤΟΣ

Συστήνεται το δείγμα να λαμβάνεται μέσα στις πρώτες 3 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων.

1. Στοματοφαρυγγικό επίχρισμα

Η λήψη του στοματοφαρυγγικού επιχρίσματος γίνεται με πλαστικό στυλεό. Ο στυλεός εισέρχεται βαθιά στο φάρυγγα και περιστρέφεται στο τοίχωμα ώστε το δείγμα να είναι πλούσιο σε κύτταρα:

στοματοφαρυγγικό επίχρισμα

2. Ρινοφαρυγγικό επίχρισμα

Εισάγετε τον στυλεό στη μύτη, 2-3 εκατοστά, παράλληλα με την υπερώα. Αφήνετε τον στυλεό για λίγα δευτερόλεπτα για να απορροφήσει τις εκκρίσεις και τον αποσύρετε:

ρινοφαρυγγικό επίχρισμα

3. Αποστολή στο εργαστήριο

Βυθίζετε τον στυλεό στο σωληνάριο που περιέχει το υλικό μεταφοράς ιών και κατόπιν τον σπάζετε ή τον κόβετε στο ύψος του λαιμού του σωληναρίου. Δύο στυλεοί συλλογής μπορούν να τοποθετηθούν στο ίδιο σωληνάριο. Ασφαλίζετε
και τοποθετείτε το σωληνάριο στην ειδική συσκευασία μεταφοράς και το αποστέλλετε στο εργαστήριο, μαζί με την συμπληρωμένη φόρμα συγκατάθεσης με τα στοιχεία του εξεταζομένου.

NEWSLETTER!

Εγγραφή στο newsletter